مجازی سازی چیست؟

مجازی سازی (Virtualization) فرایند ایجاد نسخه ای مجازی از نرم افزار و سخت افزار (سرور، استوریج، تجهیزات شبکه و …) می باشد. این فرایند را می توان به عنوان موثرترین راه برای کاهش هزینه های دنیای فناوری اطلاعات دانست به طوریکه در تمام سطوح کارایی و بهره وری دنیای فناوری اطلاعات را افزایش می دهد.

با توجه به محدودیت های موجود در سرور ها، سازمان ها تعداد زیادی از آن ها را باید تهیه کنند تا بتوانند نیازهای پردازشی و ذخیره سازی جدید که پیوسته در حال افزایش هستند را برطرف کنند. از طرفی این سرورها از تمام ظرفیت های خود استفاده نمی کنند که منجر به ناکارآمدی و صرف هزینه های زیاد می شود. برای حل این مشکلات و ایجاد یک شبکه ی کارآمد و مقرون به صرفه، می توانیم از راهکارهای مجازی سازی استفاده کنیم.

مجازی سازی چگونه کار می کند؟

مجازی سازی از نرم افزار استفاده می کند تا عملکرد تجهیزات شبکه ای را شبیه سازی کند و دیوایس های شبکه را به صورت مجازی بسازد. در واقع مجازی سازی تمام قابلیت های تجهیزات شبکه را از طریق نرم افزار روی سرور ارائه می کند. این راهکار به سازمان ها این امکان را می دهد که در یک سرور فیزیکی، بتوانند بیش از یک سرور و دیوایس به صورت مجازی داشته باشند(که هر کدام می توانند سیستم عامل و قابلیت های مختلفی داشته باشند). این امر بهره وری بهتر و صرفه اقتصادی را برای سازمان به ارمغان می آورد.
اما برخلاف تمامی نرم افزار های موجود در بازار Castle Backup بدون اینکه خودش اقدام به تهیه پشتیبان نمایید از سیاستهای تهیه بکاپ شما که در بانک اطلاعاتی Sql Server تعریف شده پیروی خواهد نمود و فقط فایلهای پشتیبانی که توسط Sql Server تهیه شده را اقدام به فشرده سازی و انتقال به فضاهای ذخیره سازی خواهد نمود.

مزایای مجازی سازی

مجازی سازی می تواند به طور قابل توجهی هزینه های دنیای فناوری اطلاعات را کاهش دهد در حالی که کارایی، انعطاف پذیری و گسترش پذیری آن را افزایش می دهد. جابجایی پویاتر بارهای پردازشی، عملکرد بهتر، دسترسی به منابع بهبود یافته و عملیات هایی که به صورت خودکار انجام می شوند، این ها همه مزایایی هستند که مدیریت فناوری اطلاعات را ساده تر می کنند و هزینه های راه اندازی و نگهداری تجهیزات را کاهش می دهند.

کاهش هزینه های عملیاتی

Downtime ها کاهش می یابد و یا کلا از بین می برد

افزایش بهره وری، کارایی و پاسخگویی دنیای IT

آماده سازی سریعتر برنامه ها و منابع

ساده سازی مدیریت دیتا سنتر


انواع مجازی سازی

مجازی سازی دیتاسنتر

مجازی سازی سرور

مجازی سازی دسکتاپ

مجازی سازی شبکه

مجازی سازی استوریج


مجازی سازی دیتاسنتر

در زمینه کنترل دما و توسعه سیستم های سرمایشی دیتا سنتر ، هزینه های کلانی صرف می شود در حالی که تولید گرما ناشی از تجهیزات می باشد بنابراین هر تعداد سرورهای کمتری داشته باشیم گرمای کمتری در دیتا سنتر تولید می شود . با استفاده از مجازی سازی می توان سرورها و ماشین های مورد نیاز را بر روی یک سرور راه اندازی کرد ، به این طریق از تعداد سرور های فیزیکی کاسته و به طبع گرمایش کمتری تولید می شود. در ادامه به برخی از مزایای برجسته مجازی سازی دیتا سنتر اشاره شده است:

هزینه کمتر: بیشترین هزینه مشهود در یک دیتا سنتر را تهیه سخت افزار شامل می شود که با استفاده از مجازی سازی و به اشتراک گذاشتن منابع سخت افزاری نیاز به خرید تجهیزات ، کمتر می شود . مجازی سازی منجر می شود که خرابی کمتر و نگهداری ساده تر شود. همچنین انرژی به صورت کاملا بهینه مصرف شود ، چراکه در طول زمان متوجه کاهش چشمگیر هزینه ها خواهیم بود.

نقل و انتقال آسان: اگر یک سرور فیزیکی دچار خرابی شود ، برگرداندن آن به وجود بک آپ از سرور بستگی دارد و مستلزم صرف زمان زیادی می باشد اما یک ماشین مجازی با چندین کلیک و در عرض چند دقیقه قابل بازیابی است . این امر با استفاده از ابزارهای پشتیبان گیر مانند Veeam امکان پذیر می شود.

پشتیبان گیری آسان: نه تنها از کل سرور بلکه از ماشین های مجازی نیز می توان با نسخه پشتیبان را با سرعت بسیار بالا ، تهیه کرد . ذکر این نکته الزامی است که ، زمان مورد نیاز جهت انجام عملیات پشتیبان گیری کمتر از زمان بوت شدن یک سرور فیزیکی است.

از دیگر مزایای مجازی سازی دیتا سنتر می توان به موارد زیر اشاره کرد :

فراهم آوردن محیط تست و آنالیز سناریو های مختلف با کمترین ریسک در شبکه

عدم وابستگی به سخت افزار یا نرم افزار خاص

بازیابی های بهینه تر بعد از خرابی

دارا بودن یک ماشین اختصاصی برای هر سرویس

اثرات مخرب زیست محیطی کمتر

سهولت در امر انتقال به فضای ابری


مجازی سازی سرور

مجازی سازی سرور این امکان را به شما می دهد تا روی یک سرور فیزیکی، چندین سرور و ماشین مجازی داشته باشید. از طرفی می توانید روی هر کدام از این ماشین ها سیستم عامل های مختلفی را اجرا کنید. برای مثال اگر سازمان شما به تعداد 10 سرور نیاز دارد شما می توانید با خرید یک سرور فیزیکی، 10 سرور به صورت مجازی داشته باشید، این امر منجر به خرید سرور های فیزیکی کمتر، صرفه جویی در هزینه و فضای اشغالی توسط سرور می شود.

فواید کلیدی آن به صورت زیر است:

کارایی بهتر

کاهش هزینه عملیاتی

انجام سریع کار های سنگین

بهبود عملکرد برنامه ها

در دسترس بودن بالای سرور

از بین بردن پیچیدگی سرور و استفاده از تمام ظرفیت های سرور


مجازی سازی شبکه

مجازی سازی شبکه ساخت دوباره ی یک شبکه فیزیکی به صورت کامل و منطقی است. در واقع مجازی سازی شبکه دستگاه ها و سرویس های شبکه را به صورت منطقی ارائه می کند (مانند سوئیچ، روتر، فایروال و vpn).

مجازی سازی شبکه این امکان را می دهد که برنامه ها دقیقا به همان صورت که در شبکه ی فیزیکی اجرا می شوند، در یک شبکه مجازی اجرا شوند که علاوه بر فواید عملیاتی بهتر نسبت به شبکه ی فیزیکی، استقلال سخت افزاری موجود در مجازی سازی را نیز به همراه دارد.

از مزایای مجازی سازی شبکه می توان به صرفه جویی در هزینه ها، انعطاف پذیری و گسترش پذیری بالا، صرفه جویی در فضای اشغالی توسط تجهیزات و مصرف انرژی آنها اشاره کرد.


مجازی سازی دسکتاپ

مجازی سازی دسکتاپ منابع پردازشی کاربران را از کلاینت آنها جدا کرده و به دیتاسنتر انتقال می دهد. مجازی سازی دسکتاپ این امکان را می دهد که سازمان های IT نسبت به تغییر نیاز ها و فرصت های در حال ظهور سریعتر پاسخ دهند. برنامه ها و Desktopهای مجازی را می توان به سرعت در دسترس کارکنان سازمان، چه در داخل سازمان، چه خارج از سازمان قرار داد. این کارکنان حتی می توانند از iPad و تبلت های اندرویدی خود برای دسترسی به این برنامه ها و desktopها استفاده کنند.

از مزایای مجازی سازی دسکتاپ می توان به مدیریت یکپارچه و بهینه دسکتاپ ها، ایجاد دسکتاپ های جدید در زمان کوتاه و دسترس پذیری به دسکتاپ ها از دیوایس ها و مکان های مختلف اشاره کرد.


مجازی سازی در مقابل CLOUD COMPUTING

اگرچه مجازی سازی و Cloud Computing هر دو تکنولوژی های فوق العاده ای هستند اما نمی توان آن ها را به جای هم نام برد و معادل یکدیگر نیستند. مجازی سازی یک راهکار نرم افزاری است که مکان محاسبات پردازشی را از زیرساخت های فیزیکی مستقل می کند، در حالی که Cloud Computing سرویسی است که با دریافت تقاضا، منابع محاسباتی به اشتراک گذاشته شده (مانند نرم افزار یا اطلاعات) را از طریق اینترنت در دسترس دریافت کننده ی سرویس قرار می دهد. به عنوان یک راه حل تکمیلی، سازمان ها می توانند با مجازی سازی سرور های خود شروع کنند، سپس به سمت استفاده از Cloud Computing حرکت کنند تا کارایی بهتر و سرویس بهینه تری را داشته باشند.